Autonoom worden… ook voor mijn woning? Lees hier meer over al uw opties!

Stap 1: Realistisch of niet?
Autonoom… een droom?

De dagen dat “OFF-GRID” een term was die enkel door en voor groene jongens gebruikt werd, zijn voorbij. Autonoom worden, is voor iedereen mogelijk! De technologie van batterijsystemen is op enkele jaren gigantisch geëvolueerd en de prijzen zijn in vrije val.Autonoom ziekenhuis

Eerst moesten fabrikanten het vooral hebben van afgelegen gebieden in pakweg Afrika, eilanden in de oceaan of berghutten in de Alpen. Het voorbije jaar werd plots duidelijk dat het, bijvoorbeeld na een natuurramp zoals de orkaan in Puerto Rico, financieel interessanter is om een stroomvoorziening te bouwen op zonne-energie en batterijen, dan om het volledige stroomnet te herstellen.

Ook hier in België, waar de elektriciteitsfactuur de voorbije 3 jaar met 40% steeg, kunnen we nu al beginnen praten over een “terugverdientijd” voor woningen die hun stroomvoorziening in eigen handen nemen.

Of dergelijk autonoom systeem betaalbaar is wordt bepaald door enkele belangrijke factoren.

Verbruiksprofiel

Eerst en vooral gaan we na of het in uw situatie haalbaar is om je los te koppelen van het publieke stroomnet. Verwarm jij je woning met elektrische accumulatoren en wil je daarnaast nog dagelijks in de jaccuzi of infraroodcabine, dan is volledig off-grid gaan niet meer mogelijk. Wel kan de stroomvraag optimaler worden afgestemd op de productie.

Voor een volledig autonoom huis heb je dus best:

  • Zoveel mogelijk LED-verlichting
  • Een kookfornuis op gas of inductie
  • Geen verwarming op elektrische accumulatoren of een warmtepomp

Kortom, er moet een slimme keuze gemaakt worden op vlak van elektrische verbruikers in de woning.

Ons Pull The Plug team maakt een overzicht van de verbruikers in de woning. Zo gaan we na of autonoom worden ook voor u een goede optie is. Zo niet, zijn er andere mogelijkheden!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.