Nieuws

Regelmatig brengt Pull the Plug het laatste nieuws op vlak van groene energie en duurzame stroom. 

Overproductie van zonne-energie
12 apr, 2018

Eigenaars van een fotovoltaïsche installatie contacteren ons vaak met de vraag hoe ze best hun overtollig geproduceerde stroom best benutten. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te formuleren.

Overtollige stroomproductie wordt momenteel nog niet vergoed en is dus eigenlijk een cadeau aan je elekticiteitsleverancier. (En zeg nu zelf, die geven ook geen cadeaus! 😉 )
De makkelijkste manieren om deze overschot te gaan benutten kan je snel bedenken:

  • Een elektrische boiler voor sanitair warm water
  • Elektrische vuurtjes plaatsen en zo wat besparen op het verbruik van de verwarmingsketel
  • Het plaatsen van airconditioning
  • Een warmtepomp ter ondersteuning van de CV-ketel

Maar is dat wel slim en vooral, wat brengt de toekomst?

Allereerst willen we je erop wijzen dat elektrisch verwarmen een ecologisch onverantwoorde keuze is.
Zonnepanelen produceren het overgrote deel van de jaarproductie in de zomermaanden. In de winter stelt de productie niet veel voor.
Omgekeerd is dat wanneer je gaat verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische vuurtjes. Daarbij ligt het grootste verbruik in de winter.

Rood: verbruik warmtepomp
Geel: zonne-productie

Hoe zal de “slimme meter” hiermee omgaan? 

Zoals op de grafiek duidelijk zichtbaar is zal de stroom die je warmtepomp in de winter gebruikt nog steeds van een gas- of nucleaire centrale komen, en wordt in de zomer al je overtollige zonnestroom op het net geïnjecteerd.

Met het oog op de uitrol van de slimme meters (start in 2019) is deze combinatie een zeer gevaarlijke keuze!De slimme meter meet namelijk exact hoeveel stroom je hebt geïnjecteerd op het net, en hoeveel je er weer af neemt. Op termijn zal de marktwerking zo evolueren dat je je overtollige stroom zal moeten verkopen aan een zeer lage prijs (€0,05 per kWh) en ‘s avonds weer kopen aan de volle pot (€0,3 per kWh). Dit betekent het einde van de terugdraaiende teller zoals we hem kennen.

 

Pull The Plug biedt de oplossing!

Ons team van gepassioneerde experten heeft hiervoor enkele slimme oplossingen klaar die je naar wens (en budget) kan uitbreiden. Zo zal ons systeem continue meten of er stroom wordt geïnjecteerd of afgenomen van het net. Bij injectie (en dus overtollige zonnestroom) kunnen we automatisch verbruikers inschakelen. Een elektrische boiler, de wasmachine, een vaatwasser, de laadpaal voor een elektrische wagen, noem maar op! Dit vermijdt injectie van waardevolle zonnestroom aan een lage verkoopprijs.

Als tweede stap kunnen we potentieel geïnjecteerde stroom opslaan in een thuisbatterij. Van zodra de zon onder gaat draait de woning via deze batterij gewoon verder op 100% groene stroom van eigen kweek! Op deze manier vermijden we de aankoop van dure (30 eurocent per kWh!) grijze stroom.

 

Ook overtuigd? 

Zet de stap en #PullThePlug !
Neem vandaag nog contact op en vraag een gratis en vrijblijvende energie-audit bij u thuis door ons PTP-team.

Tot snel!