Nieuws

Regelmatig brengt Pull the Plug het laatste nieuws op vlak van groene energie en duurzame stroom. 

Zonneboiler: doen of niet?
23 apr, 2018

Één van de weinige technieken die nog steeds een premie krijgt van de Vlaamse Overheid is de klassieke zonneboiler. Gelukkig maar, want zonder deze premie zou je het systeem bijna nooit kunnen terugverdienen. Met prijzen die varieren van €4.000 tot €8.000 wordt al snel duidelijk dat je al heel wat gas, mazout of andere moet besparen om een goede zaak te doen.

Dat komt vooral omdat een klassieke zonneboiler een vrij complex systeem is met heel wat componenten, en je er ook regelmatig onderhoud op moet laten uitvoeren.

Een buis- of vlakkeplaatcollector op het dak, geïsoleerde INOX-leidingen tot aan de boiler, een pompgroep met bijhorende regeling, expansievaten en overdrukventielen, etc… Een prachtig staaltje techniek maar vrij complex en duur.

Het Pull The Plug team vond dat dit beter moest kunnen en ging op zoek naar een alternatief: de zonnestroomboiler. Het uiteindelijke doel blijft hetzelfde: water verwarmen met de zon!

De zonnestroomboiler bestaat uit een klassieke sanitair warmwaterboiler met een speciale elektrische weerstand erin. Deze weerstand heeft als interessante eigenschap dat je er rechtstreeks fotovoltaïsche zonnepanelen op kan aansluiten dewelke hun zonnestroom meteen kunnen omzetten in warm water. Geen ingewikkelde componenten, regelingen en buizen. Twee kabels ter dikte van een balpen volstaan om de stroom van op het dak tot de boiler te brengen.

Maar wat zijn nu juist die voordelen?

  • Prijsgunstige boiler.
  • Onderhoudsvrij.
  • Rechtstreekse omzetting van licht in warmte.
  • Werkt ook als er geen zon is.
  • E-peil zakt door de extra PV-panelen
  • Geen prosumententarief want niet netgekoppeld

Deze twee laatste verdienen wat extra toelichting. Nieuwbouwwoningen zijn onderworpen aan de EPB wetgeving. Zij moeten een bepaald E-peil behalen dat het energieverbruik van de woning voorstelt. Hoe lager dat E-peil, hoe beter.

PV-panelen scoren zeer goed in de EPB en dus zal met het plaatsen van een zonnestroomboiler het E-peil van de woning zakken.

Voor het gebruik van het publieke stroomnet moeten zonnepaneel-eigenaars een taks betalen. Het zogenaamde prosumententarief. Gelukkig geldt deze taks enkel voor netgekoppelde systemen met een omvormer en dus niet voor onze boiler. Win-win!

De slimme weerstand kan ook gebruikt worden voor bestaande PV-installaties met overproductie. Er wordt dan een teller geinstalleerd die meet of je stroom injecteert of afneemt. Is er bijvoorbeeld 500 watt injectie dan zal de weerstand met 500 watt water verwarmen. Zo vermijd je injectie aan een laag tarief. (Lees meer in onze vorige blogpost “Overproductie van zonne-energie: hoe best gebruiken?” )

Bij batterijsystemen wordt de weerstand aangesproken van zodra de batterij vol is en er nog zonnestroom beschikbaar is.

Ook overtuigd? 

Zet de stap en #PullThePlug !
Neem vandaag nog contact op en vraag een gratis en vrijblijvende energie-audit bij u thuis door ons PTP-team.

Tot snel!