Nieuws

Regelmatig brengt Pull the Plug het laatste nieuws op vlak van groene energie en duurzame stroom. 

Zin en onzin van de slimme meter
30 apr, 2018

Wat is zo’n slimme meter?

U hoorde het al: over de komende jaren, en dan vooral voor nieuwbouw of zonnepaneel-eigenaars, wordt de slimme meter uitgerold. De voorstanders schuwen de positieve bewoordingen niet. Vooral onder minster van Energie, Bart Tommelein, is voorstander:

Nog langer wachten, zou misdadig zijn

Wat is zulk toestel precies?

Een slimme meter wordt thuis geïnstalleerd en vervangt de klassieke, goedkopere, analoge meter. Een internetverbinding laat sturing en aflezen vanop afstand toe.

Wat zijn de voordelen?

  • De tellerstand hoeft niet meer doorgegeven te worden.
  • Elektriciteitsleveranciers kunnen prijzen hanteren per dagdeel
  • Dit toestel vervangt de dure budgetmeter.
  • Precieze meting van afname en teruglevering, maar het principe van de terugdraaiende teller zou nog enkele jaren aanhouden.

 

Hoe spelen wij hier met Pull the Plug op in?

De huidige terugdraaiende teller heeft verschillende gevolgen: deze worden kort besproken.

Het elektriciteitsnet als batterij voor bestaande installaties

Hoewel nog niet helemaal duidelijk, plant de overheid het principe van de terugdraaiende teller nog een vijftiental jaar aan te houden voor zonnepaneelinstallaties die nu al operationeel zijn. Toch wordt deze evolutie best kritisch bekeken: de wetgever heeft immers ook een prosumententarief in het leven geroepen, en niets wijst er op dat deze maal geen nieuwe belastingen voorzien zijn. Met de digitale meter kan de overheid perfect nagaan wanneer u hoeveel stroom verbruikt of op het net zet. Dit heeft enerzijds consequenties voor uw privacy, maar kan ook financiële gevolgen hebben.

Financiële gevolgen voor nieuwe installaties

Vermoedelijk zullen nieuwe installaties niet meer kunnen profiteren van “het net als gratis batterij” (mits betaling van het prosumententarief). Voor hen wordt de zonnewinst meer afgeroomd: de netwerkbeheerder kan lage injectietarieven opleggen waardoor men tijdens de zomermaanden zijn elektriciteit goedkoop moet verkopen, en in de winter duur aankopen.
Immers, terwijl de prosument slechts 4 eurocent ontvangt per geïnjecteerde kWh, betaalt de buurman nog steeds bijna 30 cent om deze stroom 10 meter verder te verbruiken! Tijdens de wintermaanden betaal je dan zelf ook weer datzelfde hoge bedrag om stroom aan te kopen. Sterker nog, de kans bestaat dat u tijdens de zomermaanden zelfs helemaal geen vergoeding ontvangt!

Pull The Plug grijpt in!

Door slimme aanpassingen in uw woning kan u uw eigenverbruik maximaliseren: een klassieke thuisbatterij in combinatie met (nieuwe of bestaande) zonnepanelen helpt je al een eind op weg en verhoogt uw onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet gevoelig tot wel 80%.

Het PTP-team is gespecialiseerd in deze materie en kan door middel van technieken zoals slimme aansturing van grootverbruikers in uw huishouden en eventueel zelfs een slim aangestuurde elektrische boiler je autonomie verder verhogen tot je volledig onafhankelijk op je eigen zonnestroom draait. Laat uw groene stroom niet afromen! .

Zet de stap en #PullThePlug !
Neem vandaag nog contact op en vraag een gratis en vrijblijvende energie-audit bij u thuis door ons PTP-team.